donderdag 2 oktober 2014

Leaves Lying Around?

Ik <3 pesto.
Maar wel verse! Als het uit een supermarktpotje komt hoeft het voor mij niet. 
Bovendien is het 1 van de simpelste dingen om te maken, dus waarom niet?
Ik gebruik meestal wat ik in huis heb: of dat nu peterselie, rucola of basilicum is, 
of een mix van restjes hiervan, het zal mij een biet wezen. 
Ik had nu het geluk dat er nog 3 basilicumplanten in de tuin stonden die ik wilde 
behoeden voor eventuele najaarsbuien, dus heb ik ze maar helemaal kaalgeplukt, 
bovendien had ik nog wat peterselie over op de vensterbank.
 Verder zijn wij hier in huis standaard voorzien van grote hoeveelheden
knoflook, olijfolie en parmezaan(achtige) kaas. Meestal is dat Grana Pardano.
Rest nog de nootjes: natuurlijk "hoort" het eigenlijk met pijnboompitten, 
maar die vind ik veel te lekker en te duur om door de keukenmachine te halen! 
Dus ook hier geldt: wat ligt er nog in de la? 
Alles kan eigenlijk wel, cashews, walnoten, zelfs pinda's in geval van nood. 
In dit geval had ik nog wat pecannoten over.

De blaadjes was ik altijd even in de slazwierder en dan kunnen ze in de 
keukenmachine met de nootjes en knoflook (niet teveel knoflook trouwens,  
ook al ben ik nog zo'n liefhebber, je verwerkt het rauw en 
kan daardoor erg overheersend worden in pesto!) en hakken maar!
De kaas rasp ik daarna altijd pas eroverheen, dan blijft je zo wat van 
die spikkeltjes kaas herkennen.
Op smaak maken met versgemalen peper en zout (dat laatste heel voorzichtig, 
goed proeven!) en tenslotte de olijfolie toevoegen, naar smaak. 
Ik wil mijn pesto graag smeuïg, maar niet te vloeibaar,
maar dat is aan eenieder natuurlijk! 
Afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt gemaakt, kunt je 
verse pesto perfect invriezen in kleine porties. 
In mijn keuken waren de plastic bakjes bijna allemaal 
geroofd, dus heb ik dit keer porties in bakpapier gevouwen 
en zo in de vriezer gestopt. Gaat ook prima! 
En zo heb ik weer voor een aantal gelegenheden verse pesto 
voor het grijpen liggen: voor pasta, door de crème fraîche als dip, 
op een tomaatje, op brood: de mogelijkheden van pesto zijn 
heerlijk en eindeloos!

Eet smakelijk!

1 opmerking: